Meliskerke

Meliskerke ligt in het hart van Walcheren en is zonder twijfel de 'smaakmaker' van Walcheren. Er is onder andere een echte warme bakker en een ambachtelijke slager gevestigd. Niet alleen inwoners van Meliskerke hebben zij als klant, maar ook bewoners uit omliggende dorpen en toeristen die op de campings in de wijde omgeving verblijven, komen daarvoor naar Meliskerke.

Het bij Meliskerke behorende gehucht Mariekerke ligt er even ten oosten van en was ooit een parochie, en werd ook wel de Heerlykheid Mariekerke genoemd. Dit is een prachtig voorbeeld van een gekrompen dorp.

Scheve kerktoren

Meliskerke is een Christelijk dorp in het hart van Walcheren, dat zijn eigen sfeer behouden heeft. Een echte bezienswaardigheid is de scheve toren van de Odulphuskerk aan de Torenstraat. Deze toren staat zo'n 60 centimeter uit het lood.

Beschreven en verfilmd

Wist u dat Meliskerke landelijk in de belangstelling kwam na het verschijnen van het boek "Dorsvloer vol confetti" van Franca Treur. Dit boek beschrijft het dorpsleven van Meliskerke in de jaren negentig van de 20e eeuw.

Tekst van website https://meliskerke.info/

Kerktoren

Het oudste gebouw is zonder twijfel de Odulphus kerk met de toren. Het is zelfs mogelijk dat voornoemde Heer Hugo ooit de stichter was van deze kerk. Wanneer de kerk en toren zijn gebouwd is niet precies bekend maar omdat de kerk nog in romaanse bouwstijl met ronde raambogen is gebouwd is het ongetwijfeld een van de oudere kerken op het voormalig eiland Walcheren. Het geheel is gebouwd tussen 1350 en 1400. Bij de bouw is er iets goed misgegaan. De boel verzakte en men kon dit niet anders oplossen dan, nadat men het had geconstateerd, er van te maken wat nog mogelijk was. Men ging weer recht verder en zo komt het dat de scheve toren 60 cm uit het lood staat. De van oorsprong Rooms katholieke kerk ontkwam ook niet aan de Beeldenstorm in 1566. Nadien is hij in gebruik genomen als protestantse kerk. Nu worden er diensten gehouden door de PKN die ook de eigenaar is. De toren echter is nog altijd van de overheid in dit geval de Gemeente Veere.

Onze tips in de buurt van DE ZILTE MELIS :